top of page
Αναζήτηση

Η σχέση μεταξύ των στυλ προσκόλλησης και του εθισμού στα smartphone

  • Εικόνα συγγραφέα: Ioannis Tsiros
    Ioannis Tsiros
  • 30 Νοε 2024
  • διαβάστηκε 10 λεπτά

Ο τρέχων παγκόσμιος πληθυσμός χρηστών smartphone είναι 6,648 δισεκατομμύρια, που δείχνει ότι το 83,72 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει smartphone. (Turner et al., 2022). Ο εθισμός στα smartphone είναι διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο (King et al., 2013). Στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 46% του πληθυσμού που διαθέτει smartphone πιστεύει ότι δεν είναι δυνατό να ζήσει χωρίς αυτό (Smith, 2015). Δεδομένου ότι η πλειονότητα των νέων κατέχει ένα smartphone, το οποίο έχει γίνει βασικό στοιχείο στην καθημερινή τους ζωή και στον ελεύθερο χρόνο τους, οι νέοι φοιτητές πανεπιστημίου και οι έφηβοι πιστεύεται ότι είναι οι ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο (Weare, 2004). Ο εθισμός στα smartphone (επίσης γνωστός ως σύνδρομο εξάρτησης από smartphone ή κακή χρήση smartphone) είναι ένα είδος δυσπροσαρμοστικής εξάρτησης από smartphone που συνδέεται σημαντικά με ψυχικές και σωματικές δυσκολίες, καθώς και με μείωση της παραγωγικότητας (Chen et al., 2015 που αναφέρεται στο Yuchang, 2017). . Η σύντομη έκδοση της κλίμακας εθισμού στα smartphone (SAS-SV) έχει αποδειχθεί ότι παρέχει αξιόπιστα και έγκυρα αποτελέσματα για την αξιολόγηση του εθισμού στα smartphone σε κοινότητα και ερευνητικούς τομείς (Kwon et al, 2013).

Ο Bowlby (1988) πρότεινε ότι οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις γονέα-παιδιού είναι θεμελιώδεις για την επιβίωση και την ψυχολογική ανάπτυξη του βρέφους, επειδή η συναισθηματική τους προσκόλληση δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και βοηθά στην παροχή κατάλληλης φροντίδας και προστασίας. Γενικά, η ποιότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του βρέφους και του σημαντικού άλλου, καθώς και οι προσδοκίες του βρέφους από τον φροντιστή, θα οδηγήσουν τελικά σε ένα ξεχωριστό μοτίβο συναναστροφής με άλλους, γνωστό ως στυλ προσκόλλησης (Fraley and Shaver, 2000).

Η έρευνα που ξεκινά με τον Ainsworth, (1978, αναφέρεται στο Brennan, 1995) και συνεχίζεται μέσω μελετών που αφορούν κυρίως τις σχέσεις ζευγαριών (Bartholomew, 1990, Hazan & Shaver, 2017) δείχνει ότι οι ατομικές διαφορές στην προσκόλληση των ενηλίκων εννοιολογούνται καλύτερα και μετρώνται με τρόπο διαστάσεων. . Η ανασφαλής προσκόλληση μετράται σε δύο διαστάσεις: άγχος που σχετίζεται με προσκόλληση και αποφυγή που σχετίζεται με προσκόλληση.

Το άγχος που σχετίζεται με την προσκόλληση καταγράφει τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι είναι ανασφαλείς για τη διαθεσιμότητα και την υποστήριξη του συντρόφου τους, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει σε εκφρασμένες προσπάθειες να παραμείνουν κοντά στους συντρόφους τους (Mikulincer and Shaver, 2012). Επιπλέον, η αποφυγή που σχετίζεται με την προσκόλληση υποδεικνύει τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι δείχνουν τη δυσπιστία τους στους συντρόφους τους αναζητώντας ανεξαρτησία και αυτοδυναμία. (Mikulincer and Shaver, 2012). Σήμερα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μέτρηση των διαστάσεων της προσκόλλησης ενηλίκων σε στενές σχέσεις ενηλίκων είναι το Experiences in Close Relationships–Revised Inventory (ECR-R; Fraley, Waller, & Brennan, 2000).

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η εθιστική συμπεριφορά είναι ένας τύπος διαταραχής προσκόλλησης. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία της θεωρίας προσκόλλησης, ένα οικιακό περιβάλλον που αποτυγχάνει να δώσει μια αίσθηση ασφάλειας, διαθεσιμότητας και συντονισμού με τις βασικές ανάγκες του παιδιού συμβάλλει στην εξαρτημένη παθολογία (Bowlby, 1988). Τα άτομα με ανασφαλή στυλ προσκόλλησης, ιδιαίτερα εκείνοι με αγχώδεις προσκολλήσεις, είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση αλκοόλ, μαριχουάνας ή τσιγάρων σε σχέση με εκείνους με στυλ ασφαλούς προσκόλλησης (Kassel et al. 2007).

Η πλειονότητα της έρευνας έχει επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του εθισμού στα smartphone και στη σχέση μεταξύ του εθισμού στα smartphone και των παραγόντων πρόβλεψης της προσωπικότητας (Bianchi and Phillips 2005; Hong et al. 2012). Ωστόσο, η σχέση μεταξύ των στυλ προσκόλλησης και του εθισμού στα smartphone έχει λάβει πολύ λιγότερη προσοχή.

Σε μια μελέτη φοιτητών στη Νότια Κορέα, οι Kim και Koh (2018) διαπίστωσαν ότι το στυλ αποφυγής προσκόλλησης δεν συσχετίζεται σημαντικά με τον εθισμό στα smartphone. Μια άλλη μελέτη σε κινεζικό πλαίσιο από τους Yuchang et al, (2017) έδειξε ότι ο εθισμός στα smartphone συσχετίζεται σημαντικά με το στυλ αγχώδους προσκόλλησης. Οι Hassani et al, (2022) σε μια μελέτη σε ένα ιρανικό πλαίσιο διαπίστωσαν ότι ο εθισμός στα smartphone συσχετίζεται σημαντικά με τα αποτρεπτικά και αγχώδη στυλ προσκόλλησης. Η συσσωρευμένη γνώση από τον μικρό αριθμό σχετικών μελετών υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μια διερευνητική φάση στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του εθισμού στα smartphone και των διαστάσεων προσκόλλησης. Υπάρχει έλλειψη μελετών που να εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του εθισμού στα smartphone και των διαστάσεων προσκόλλησης στην Ελλάδα. Όσον αφορά τη μεθοδολογία, οι αυτοαναφορές χρησιμοποιούνται ευρέως και επομένως οι περαιτέρω προσπάθειες θα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση. Η παρούσα μελέτη στοχεύει στον εντοπισμό της σχέσης μεταξύ του εθισμού στα smartphone και των διαστάσεων προσκόλλησης στον ελληνικό ενήλικο πληθυσμό.

Σύμφωνα με σχετική βιβλιογραφία και ευρήματα προηγούμενων ερευνών, αναμένουμε να διαπιστώσουμε ότι: Τα άτομα με υψηλό άγχος που σχετίζεται με την προσκόλληση σε στενές σχέσεις ενηλίκων θα παρουσιάσουν υψηλό εθισμό στα smartphone.

Όσον αφορά τη σχέση της αποφυγής που σχετίζεται με την προσκόλληση σε στενές σχέσεις ενηλίκων με τον εθισμό στα smartphone, η σχετική βιβλιογραφία έχει παράγει μικτά αποτελέσματα ως προς το εάν αυτή η σχέση είναι σημαντική. Επομένως, η συγκεκριμένη συσχέτιση στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε ως ερευνητικό ερώτημα και όχι ως κατευθυντική ερευνητική υπόθεση.

Μέθοδος

Συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες (Ν = 53, 50,9% γυναίκες, 47,2% άνδρες, 1,9% άλλοι) περιελάμβαναν άτομα 18 ετών και άνω (Ηλικία: M=32,15, SD=11,008). Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης? Η πλειοψηφία της ομάδας ανέφερε ότι είχε πτυχίο πανεπιστημίου (66%) και μεταπτυχιακό (32,1%), με το 1,9% να αναγνωρίζεται ως απόφοιτος λυκείου. Τέλος, το 39,6% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ήταν ελεύθεροι, το 37,7% ότι ήταν σε σχέση, το 20,8% παντρεμένοι και το 1,9% διαζευγμένοι (Πίνακας 1).

Διαδικασίες

Μετά την ηθική έγκριση για τη μελέτη από το American College of Greece Institutional Review Board, η έρευνα δημιουργήθηκε στο περιβάλλον λογισμικού Qualtrics (2022) και ανέβηκε στην ιστοσελίδα τους, ώστε οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες να συμπληρώσουν εθελοντικά το ερωτηματολόγιο. Το Qualtrics είναι ένα διαδικτυακό λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να συλλέγουν και να αναλύουν ηλεκτρονικά δεδομένα. Η άδεια χρήσης λογισμικού παρασχέθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος για τους σκοπούς αυτού του έργου.

Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την αποστολή ενός συνδέσμου που τους οδηγεί στην έρευνα. Η έρευνα παρέμεινε διαδικτυακή για δεκαπέντε ημέρες προκειμένου να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων. Ένας παρεχόμενος σύνδεσμος προς την πλατφόρμα διαδικτυακής έρευνας Qualtrics, προσκάλεσε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην έρευνα ως εξής:

"Θα ήμασταν ευγνώμονες εάν αφιερώσατε 10 λεπτά για να ολοκληρώσετε αυτήν την έρευνα. Σε αυτή τη μελέτη ελπίζουμε να διερευνήσουμε εάν ο εθισμός στα smartphone σχετίζεται με τα στυλ προσκόλλησης των ενηλίκων σε στενές σχέσεις".

Οι συμμετέχοντες έκαναν κλικ στον υπερσύνδεσμο, οδηγώντας τους στην πρώτη σελίδα της έρευνας όπου βρήκαν τη σελίδα συναίνεσης (Παράρτημα 1). Στο επόμενο στάδιο, εξηγήθηκε διεξοδικά η φύση της μελέτης, τα δικαιώματα των συμμετεχόντων και τα θέματα εμπιστευτικότητας. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης για την απουσία κινδύνων που συνδέονται με τη συμμετοχή τους. Στο τέλος της σελίδας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συναινέσουν. Παρουσιάστηκε η ακόλουθη δήλωση:

"Αν έχετε διαβάσει και κατανοήσει τις παραπάνω εξηγήσεις και θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτήν την έρευνα, πατήστε το παρακάτω κουμπί. Η συγκατάθεσή σας υποδεικνύει επίσης ότι είστε τουλάχιστον 18 ετών".

Αφού δόθηκε η συγκατάθεση, οι συμμετέχοντες οδηγήθηκαν στην έρευνα. Αρχικά, συμπλήρωσαν ένα σύντομο δημογραφικό ερωτηματολόγιο (Παράρτημα 2) προτού τους δοθούν γενικές οδηγίες για το πώς να συμπληρώσουν το κύριο ερωτηματολόγιο. Το δημογραφικό ερωτηματολόγιο αποτελούνταν από τρεις ερωτήσεις σχετικά με την ομιλία, την κατανόηση και την ικανότητα ανάγνωσης της αγγλικής γλώσσας. Οι απαντήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια (βαθμολογία κάτω από 5 σε οποιαδήποτε από τις τρεις ερωτήσεις) για την ικανότητα αγγλικής γλώσσας εξαλείφθηκαν από τη μελέτη. Επιπλέον, υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και την κατάσταση της σχέσης των συμμετεχόντων. Με την ολοκλήρωση, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τους στόχους της μελέτης, έλαβαν θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τον εθισμό στα smartphone και τη θεωρία προσκόλλησης, ενημερώθηκαν και ευχαριστήθηκαν για τη συνεισφορά τους (Παράρτημα 3).

Μέτρα

Τα ακόλουθα καθιερωμένα τυποποιημένα ερωτηματολόγια χορηγήθηκαν για αυτήν τη μελέτη με τη μορφή ερωτηματολογίων για τη μέτρηση των αντίστοιχων κατασκευών.

Η κλίμακα σύντομης έκδοσης εθισμού στα smartphone (SAS-SV), (Παράρτημα 4) είναι ερωτηματολόγιο 10 σημείων που θεωρείται αποτελεσματική μέθοδος πρόβλεψης εθισμού στα smartphone. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στον κοινοτικό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα για τον εντοπισμό μιας ομάδας δυνητικά υψηλού κινδύνου για τον εθισμό στα smartphone. (Kwon et al, 2013).

Το αναθεωρημένο ερωτηματολόγιο Εμπειρίες σε στενές σχέσεις (ECR-R) (Παράρτημα 5) είναι μια μέτρηση αυτοαναφοράς των δύο διαστάσεων προσκόλλησης του άγχους που σχετίζεται με την προσκόλληση και της αποφυγής που σχετίζεται με την προσκόλληση σε στενές σχέσεις ενηλίκων. Οι δύο υποκλίμακες μετρώνται από ετερογενή υποσύνολα 18 στοιχείων του ερωτηματολογίου 36 στοιχείων (Fraley et al, 2000).

Επεξεργασία δεδομένων

Στο επόμενο στάδιο, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν οργανώθηκαν ανά συμμετέχοντα στο περιβάλλον λογισμικού Qualtrics (2022) και εισήχθησαν στην έκδοση 22 του λογισμικού SPSS για περαιτέρω ανάλυση. Μετά την αφαίρεση των δεδομένων των συμμετεχόντων που δεν συμπλήρωσαν όλα τα στοιχεία της έρευνας και τον έλεγχο για διπλές απαντήσεις, όλα τα δεδομένα βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με τις δημοσιευμένες διαδικασίες βαθμολόγησης. Το επόμενο βήμα ήταν να αντιστραφούν οι βαθμολογίες σύμφωνα με τις διαδικασίες βαθμολόγησης πριν από τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων.

Στο ερωτηματολόγιο ECR-R, τα στοιχεία 9, 11, 20, 22, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 33, 34, 35 και 36 πληκτρολογήθηκαν αντίστροφα. Τα πρώτα 18 στοιχεία περιλαμβάνουν την κλίμακα άγχους που σχετίζεται με την προσκόλληση και τα στοιχεία 19 – 36 περιλαμβάνουν την κλίμακα αποφυγής που σχετίζεται με την προσκόλληση (βλ. παράρτημα 1). Για να ληφθεί μια βαθμολογία για το άγχος που σχετίζεται με την προσκόλληση, υπολογίστηκε ο μέσος όρος των απαντήσεων του συμμετέχοντος στα στοιχεία 1 – 18. Για τις βαθμολογίες αποφυγής που σχετίζονται με την προσκόλληση, υπολογίστηκε ο μέσος όρος των απαντήσεων του συμμετέχοντος στα στοιχεία 19 – 36. Στην κλίμακα Smartphone Addiction Scale- Short Version, και τα 10 στοιχεία περιλαμβάνουν την κλίμακα Smartphone Addiction.

Μετά την επανακωδικοποίηση των αντιστροφών, όλα τα δεδομένα ανά στοιχείο προστέθηκαν μαζί και οι μέσοι όροι των υποκλιμάκων σχηματίστηκαν με τον μέσο όρο των στοιχείων κάθε υποκλίμακας. Προέκυψαν τρεις νέες μεταβλητές: Μέσο άγχος που σχετίζεται με την προσκόλληση, Μέση αποφυγή σχετιζόμενη με την προσκόλληση, μέσο εθισμό στα smartphone.

Αποτελέσματα

Από τις 60 συμμετοχές, οι 7 αποκλείστηκαν καθώς σημείωσαν βαθμολογία κάτω από το 5 σε ένα ή περισσότερα θέματα που αξιολογούσαν την ικανότητα κατανόησης, ανάγνωσης και ομιλίας της αγγλικής γλώσσας ή έλειπαν στοιχεία από τα ερωτηματολόγια που απάντησαν. Ο μέσος εθισμός στα smartphone ήταν η μεταβλητή έκβασης, ενώ το άγχος προσκόλλησης και ο μέσος όρος αποφυγής προσκόλλησης ήταν οι προγνωστικές μεταβλητές.

Η τυπική πολλαπλή παλινδρόμηση χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της ικανότητας του άγχους που σχετίζεται με προσκόλληση (M=64,70, SD=19,36) και της αποφυγής που σχετίζεται με την προσκόλληση (M=65,00, SD=14,98) για την πρόβλεψη του εθισμού στα smartphone (M=40,21, SD=9,75), ( Πίνακας 2). Η εσωτερική συνοχή της κλίμακας εθισμού στα Smartphone ήταν υψηλή (a = 0,896). Οι υποκλίμακες των διαστάσεων προσκόλλησης παρουσίασαν άλφα υψηλής αξίας (Άγχος α= 0,912 και Αποφυγή a=0,719), (Πίνακας 3).

Διεξήχθη προκαταρκτική ανάλυση για να διασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζονται οι παραδοχές της κανονικότητας, της γραμμικότητας, της πολυσυγγραμμικότητας και της ομοσκεδαστικότητας. Όσον αφορά την κανονικότητα, δεν βρέθηκαν σημαντικές αποκλίσεις από την κανονικότητα στο Οικόπεδο Κανονικής ΡΡ (Γράφημα 1), καθώς τα υπολείμματα κατανέμονταν κανονικά με μέση τιμή κοντά στο 0. Επιπλέον, όλα τα σημεία βρίσκονται σε μια λογική διαγώνια ευθεία γραμμή από κάτω αριστερά έως επάνω δεξιά, υποδηλώνοντας γραμμικότητα. Η συσχέτιση Pearson εφαρμόστηκε για τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ του άγχους που σχετίζεται με την προσκόλληση και της αποφυγής που σχετίζεται με την προσκόλληση και αποκάλυψε μια ασήμαντη θετική συσχέτιση μεταξύ των δύο μεταβλητών, r=.109, p=.220 (Πίνακας 4) που υποδηλώνει ασθενή σύνδεση και απουσία πολυσυγγραμμικότητα. Οι τιμές «Ανοχής» και των δύο μεταβλητών πρόβλεψης ήταν πάνω από την κρίσιμη τιμή του 0,10 (Άγχος προσκόλλησης = 0,988· Αποφυγή προσκόλλησης = 0,988) και οι τιμές «Παράγοντα διόγκωσης διακύμανσης» (VIF) ήταν κάτω από την κρίσιμη τιμή του 10 (Άγχος προσκόλλησης = 1,012 Αποφυγή Προσκόλλησης = 1.012) υποδεικνύοντας ότι αποφεύχθηκε η πολυσυγγραμμικότητα (Πίνακας 5). Η υπόθεση της ομοσκεδαστικότητας ικανοποιήθηκε επίσης όπως φαίνεται από το ορθογώνιο σχήμα του Scatterplot στο γράφημα 2. Οι ακραίες τιμές βρέθηκαν να είναι κάτω από τις κρίσιμες τιμές 16,27 για την απόσταση Mahalanobis (max= 6,681) και 1 για την απόσταση Cook (max= 0,099) αντίστοιχα (Πίνακας 5).

Οι δύο προγνωστικοί παράγοντες εξήγησαν το 25,7 % της διακύμανσης στον εθισμό στα smartphone, R τετράγωνο = 0,257, F (2,50) = 8,625, p< 0,001. Το άγχος που σχετίζεται με την προσκόλληση στις στενές σχέσεις ήταν ένας θετικός σημαντικός προγνωστικός παράγοντας του εθισμού στα smartphone (b = 0,509, p <0,001) ενώ η αποφυγή που σχετίζεται με την προσκόλληση σε στενές σχέσεις ήταν ένας ασήμαντος προγνωστικός παράγοντας του εθισμού στα smartphone (b =-0,046, p <0,001). Τα αποτελέσματα απεικονίζονται στον Πίνακα 6.

Το τελικό μοντέλο πρόβλεψης σε αυτή την περίπτωση ήταν: Εθισμός στο smartphone=.257*Άγχος προσκόλλησης-0.030*Αποφυγή προσκόλλησης+25.559

Συζήτηση

Τα αποτελέσματά μας επιβεβαίωσαν την υπόθεση και συμφωνούν με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η οποία υποδεικνύει μια σημαντική θετική σχέση μεταξύ του εθισμού στα smartphone και του άγχους που σχετίζεται με την προσκόλληση (Yuchang et al, 2017; Hassani et al, 2022). Τα άτομα με στιλ αγχώδους προσκόλλησης συχνά έχουν αρνητικές βασικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και, ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιούν μια προσέγγιση υπερ-ενεργοποίησης (McClure and Lydon, 2014). Αυτό προκαλεί μια συνεχή δυσαρέσκεια κατά την προσπάθεια δημιουργίας προσωπικών συνδέσεων και τους οδηγεί στην αναζήτηση ευχαρίστησης στον διαδικτυακό κόσμο (Davis 2001). Επιπλέον, επενδύουν περισσότερο στη σχέση τους επειδή φοβούνται μήπως εγκαταλειφθούν ή μείνουν μόνοι. Αναζητούν υπερβολική προσοχή και αγάπη από τους άλλους για να εγγυηθούν ότι τους αγαπούν. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με μεγαλύτερη εμμονή στη σύνδεση με άλλους μέσω smartphone (Jang & Chae, 2006). Επιτέλους, τα άτομα με υψηλό άγχος προσκόλλησης τείνουν να χρησιμοποιούν συχνά το Facebook όταν είναι στενοχωρημένα και δείχνουν ανησυχία για το πώς τα βλέπουν οι άλλοι (Oldmeadow, 2013).

Βρήκαμε επίσης ότι η αποφυγή προσκόλλησης δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης του εθισμού στα smartphone και ότι το εύρημα προστίθεται στη σχετική βιβλιογραφία στην οποία τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή (Kim and Koh, 2018; Hassani et al, 2022). Ένα βασικό χαρακτηριστικό των ατόμων με στυλ αποφυγής προσκόλλησης είναι ότι φοβούνται να απορριφθούν και επομένως τείνουν να αποφεύγουν να εξοικειωθούν με άλλους (Fraley & Brumbaugh, 2007). Για το λόγο αυτό, προτιμούν να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους εκτός σύνδεσης και ίσως online. Επιπλέον, τείνουν να χρησιμοποιούν το Facebook λιγότερο συχνά καθώς δεν φαίνεται να έχουν θετική γνώμη για αυτό (Oldmeadow et al, 2013). Είναι επομένως πολύ πιθανό τα άτομα με στυλ αποφυγής προσκόλλησης να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εθιστούν στα smartphone τους.

Αυτή η μελέτη δεν είναι απαλλαγμένη από περιορισμούς. Πρώτα απ 'όλα, αυτή η μελέτη ήταν περιορισμένη στη βάση της σε ένα ελληνικό δείγμα που αποτελείται από έναν άγνωστο αλλά υποτίθεται σημαντικό βαθμό φοιτητών ψυχολογίας και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα που προέκυψαν δεν μπορούν να γενικευθούν σε έναν ευρύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν χρησιμοποίησε ένα κλασικό δείγμα κολεγίου-φοιτητή καθώς ακόμη και οι μαθητές ήταν διαφορετικών ηλικιών, κάτι που είναι από μόνο του αξιοσημείωτο. Ένας πιθανός περιορισμός ήταν ότι οι ερωτήσεις δεν ήταν τυχαιοποιημένες, αν και αυτό δεν ήταν απαραίτητο από τις αρχικές γενικές οδηγίες των τεστ. Επιπλέον, οι έννοιες του εθισμού και της προσκόλλησης στα smartphone ήταν γνωστές σε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων που ήταν φοιτητές ψυχολογίας και αυτό θα μπορούσε να είχε αυξήσει την πιθανότητα προσποίησης μεροληψίας.

Συμπέρασμα και Μελλοντική Μελέτη

Η συμβολή αυτής της μελέτης στην επί του παρόντος διαθέσιμη συσσωρευμένη γνώση βοήθησε στην αποσαφήνιση των σχέσεων μεταξύ του εθισμού στα smartphone και των διαστάσεων προσκόλλησης σε στενές σχέσεις ενηλίκων. Η ανάλυση παρήγαγε μια σημαντική θετική σχέση μεταξύ του άγχους που σχετίζεται με την προσκόλληση και του εθισμού στα smartphone και ήταν συνεπής με τις εικασίες μας και σε συμφωνία με άλλες έρευνες. Επιπλέον, το εύρημα ότι η σχετιζόμενη με την προσκόλληση αποφυγή δεν συσχετίστηκε με τον εθισμό στα smartphone ήταν συνεπής μόνο με μέρος των αποτελεσμάτων προηγούμενων μελετών που σε γενικές γραμμές παρήγαγαν ασυνεπή ευρήματα.

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση της βελτίωσης αυτών των σχέσεων. Επομένως, θα πρέπει να στρατολογεί απλά δείγματα και θα πρέπει να χρησιμοποιεί τυχαιοποίηση των στοιχείων του ερωτηματολογίου για βελτιωμένη γενίκευση των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια και να στρατολογηθούν διαφορετικοί πληθυσμοί. Επιτέλους, η εξέταση φύλου, ηλικίας και πολιτισμικών διαφορών στις επόμενες επαναλήψεις θα δώσει μια πιο λεπτομερή εικόνα των εξελιγμένων και ίσως πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ του εθισμού στα smartphone και των διαστάσεων της προσκόλλησης.

 
 
 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


Contact

Αμμοχώστου 4.

Χαλάνδρι, 152 34 

Αθήνα, Ελλάδα

​​

Tel: +306982052345

yannis.tsiros@gmail.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

 Ioannis Tsiros© 2025 All rights reserved

bottom of page